Saturday, May 25, 2013

KEK GULA HANGUS

-  image dr google -
Sebenarnya xrancang utk buat kek ni...memandangkan semua bahan dh mmg ada kat rumah so try buatlah sbb nk cuba ternyata menjadi...byk jg blogger guna resepi yg sama so yakin sedap lah kan...akhirnya pilihan resepi ambil dr cik mat gebu...

BAHAN-BAHANNYA :-)
 

Utk membuat gula hangus:-
2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
4 camca besar mentega


Utk membuat adunan:-
2 cawan susu pekat manis (kira2 setin)
2 cawan tepung gandum* (*digaul bersama dan diayak)
4 camca teh soda bicarbonata*(*digaul bersama dan diayak) - hati2 jika terlebih akan rasa pahit plak
8 biji telur
1 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (masa ni elok buat aksi kuda2 hehe berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga cair dan sejukkan.
  2. Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan adunan gula yg telah dihanguskan td dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam bg mendptkan lubang sarang yg cantik.
  3. Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...
* P/S - jika resepi yg dh siap menjadi spt seakan2 APAM gula hangus...maknanya xmenjadi ye

No comments:

Post a Comment