Friday, April 19, 2013

KEK BATIK CHEESE BEDEBAH

Sori coz tajuk di atas...sebutannya sebenarnya cis bedebah...dah selalu sebut mcm ni bile ada kaitan dgn cheese hehe

utk buat kek batik biasa tu resepinya refer kt sini LINK

ini hanya utk tmbhn lapisan cheese bg mereka yg sukakan kelainan dr buat kek batik biasa

LAPISAN CHEESE

Bahan2:-
 A:
1 bungkus biskut marie perisa coklat
250 ml susu segar,dipanaskan

B:
250 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
5 ml susu segar
1/4 cawan gula halus

Caranya :
Buat kek batik biasa spt link di atas dan ditinggalkan sikit adunan (tanpa biskut) bg melapis bhgn atas kek nanti
Setelah adunan kek batik biasa siap dan telah ditekan ke dlm loyang maka kita sediakan adunan atas iaitu lapisan cheese
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Tekan2 sikit permukaan tu..bolehla ditutup lapisan dengan baki kek batik biasa (tanpa biskut) @ coklat masakan yg dicairkan
Masukan dalam peti sejuk,biarkan 6 jam sebelum dipotong.
 * Gambar sumber - google - xbuang water mark pun = minta dihalalkan

No comments:

Post a Comment